BR 24 070

In een verkoop stimulerende zomeractie van SB Modellbau is een motorset voor het Steppepaard van Fleischmann aangeschaft, ter vervanging van de rondmotor.

De rondmotor laat met de eerder geplaatste decoder een enigszins onregelmatig rijgedrag zien dat met name bij een lage snelheid zichtbaar is. Tevens is de rondmotor in deze loc ietwat rumoerig en niet geheel resonantie vrij. De verwachting is dat de nieuwe motor deze onhebbelijkheden zal oplossen. De huidige Kühn N025 decoder zal ook de nieuwe motor aansturen.

Enige verwondering is er over het feit dat de motor een Maxon blijkt te zijn (en geen Faulhaber). Geen man over boord, ook een Maxon draait zijdezacht. Het formaat van de motor met vliegwiel is klein. Voor de inbouw ervan moet gezaagd, gevijld en gelijmd worden. Een Duitstalige instructie is bijgevoegd. De uit- en inbouw is een fluitje van een cent gebleken.

Hieronder staan wat foto’s van het klusje.

Na inbouw zijn de CV’s voor de motortuning aangepast aan de eigenschappen van een klokanker motor. De ‘Anfahrspannung’ is tevens opgehoogd, een kruipsnelheid van één meter in 10 minuten is wel knap, maar niet zo boeiend. De snelheid van de loc is is geijkt en afgetopt op 70 schaalkilometers per uur.

De rijeigenschappen zijn met de nieuwe motor subliem. Er is geen onregelmatigheid in het rijgedrag te bespeuren. De motor is erg stil en resonantievrij. Het zijn voornamelijk de afrolgeluiden die te horen zijn. De BR 24 070 heeft met de drie toebedachte 4-assige rijtuigen natuurlijk geen enkele moeite.

Maak jouw eigen website met JouwWeb