Modules

 

Een verschil van deze baan met eerder banen is het gebruik van modules. Zo is het stationsgebied opgebouwd uit vijf modules. Deze zijn 72 cm breed en verschillend van lengte, variërend van 73 tot 130 cm. De lengtebepaling was afhankelijk van hoe kruisingen en wissels zijn 'gevallen' tijdens het ontwerpen van de baan. Het was niet de bedoeling dat deze precies over module-overgangen zouden liggen.

Hiernaast op de foto is de basis van één van de station-modules afgebeeld.

De bovenzijde is 'belegd' met een triplexplaat van 9mm. Deze is vanaf de onderzijde, vanuit de hulp latjes vastgeschroefd. Op de bovenzijde van het triplex is vervolgens 2mm kurk gelijmd, met boekbinderslijm. Deze in uitgeharde toestand nog enigszins flexibele lijm schijnt rijgeluiden te reduceren, heb ik op een bekend Nederlands modelspoorforum gelezen. De hoogte van de module is bepaald door de hoogte van de wisselmotors die ik zou gaan gebruiken. De Tortoise wisselmotor had ik in gedachten en die zijn zo'n centimeter of 8 a 9 hoog. De modules zijn door middel van bouten, ringen en moeren met elkaar verbonden. 

Het schaduwstation bestaat uit 2 gelijke modules van 210 x 27 cm. Daar waren geen Tortoises voorzien, dus die modules zijn minstens de helft minder hoog.

Een kenmerk van modules is dat ze mobiel zijn en moeten dus, wat formaat betreft, enigszins handzaam zijn. Het uitnemen van een module uit de baan vergemakkelijkt het onderhoud aan en vooral onder de baan en overleeft bovendien eventuele verhuizingen. Modulebouw maakt het mogelijk je baan op een beurs te tonen, als je dat zou willen. Verder valt er denk ik niet zoveel te melden over een module. Het zijn tenslotte maar een paar plankjes die in elkaar geschroefd zijn.