BR 012 081-6

Op zoek naar een grote 2e hands stoomloc uit tijdperk 4a, voor een aannemelijke prijs, iets anders dan een Fleischmann, en géén Roco, is deze niet onaardige oliestoker van Liliput in aangeschaft.

Deze S-loc heeft standaard een Bühler motor die in de tender is ondergebracht. De tender is vrijwel geheel van metaal en dat zorgt voor een flink gewicht. Het gewicht, de krachtige motor en de aandrijving over 4 wielen met rubberbandjes, maakt dat de loc over voldoende trekkracht beschikt.

De Liliput BR 012 081-6 wordt aangestuurd door een Kühn decoder. De decoder is in de tender geplaatst. Om eventueel snel van decoder te kunnen wisselen, is een NEM 652 stekkerdoosje ingesoldeerd. Om daarbij te kunnen, dient het bovenste deel van de tenderopbouw verwijderd te worden. Dat kan door dit gedeelte lichtjes in te drukken en met gevoel omhoog te trekken. Bij de digitalisering zijn tevens een machinist en een stoker geplaatst.

De 012 is de enige Liliput loc op de baan. Het model uit de jaren '90 (?) heeft redelijke tot goede rijeigenschappen. Een andere loc hier heeft dezelfde motor maar wordt aangestuurd door een andere decoder en die rijdt daarmee net wat fraaier.
De 2-polige stroomvoerende koppeling (art. 30149) tussen loc en tender is een kwetsbaar onderdeel.

Aanvankelijk schommelde de tender tijdens het rijden, tot ik erachter kwam dat de spaken in een van de wielen verbogen waren. Het wiel is vervangen en het schommelen was verleden tijd.