Henschel DHG 500-7

Henschel DHG 500-11

In 2012 is voor het eerst in 40 jaar het Märklin model, de Henschel DHG-500, uitgebracht als gelijkstroom model. Het gaat hier om de blauwe rangeerloc, nummer 11. Deze maakt deel uit van Trix startset no. 21523. Via een bekende veilingsite is de loc, zonder de rest van de startset, naar mijn adres verzonden.

De kap is, in vergelijking met het oermodel, wat bij de tijd gebracht. Het locje zit fraai in de lak. De bekende schroef op het dak, die onder- en bovenhelft met elkaar verbond, is verdwenen. Ook de Märklin 'lawaai' motor is ingeruild voor een andere type, met vliegwiel. De aandrijving geschiedt bij dit model op (alleen) de laatste as, waarbij één wiel is uitgerust met een rubber bandje. Verder heeft de DHG loc een genormeerde koppelingschacht, maar zonder zijdelingse bewegingsvrijheid. Een andere koppeling aanbrengen, zoals bijvoorbeeld een profikoppeling, geeft dus beperkingen in bogen. Fraai én functioneel is de pendelende ophanging van de middenas. Gebleven zijn de niet doorkijkbare ruiten.

Dit is wat mij, als niet-Märklin kenner, zo op het eerste gezicht opvalt. Er zullen in dit jongste model waarschijnlijk nog wel meer verfijningen zijn doorgevoerd, maar dat zullen de Märklin kenners u waarschijnlijk tot ver achter de komma kunnen vertellen. 
De loc heeft revisiedatum 19-11-1965 en is daarmee in tijdperk 3/4 gesitueerd. Verder is deze 'Privatloc' nummer 11 toegelaten op DB spoor.

Nieuwsgierig naar de rijeigenschappen, zet ik de loc op een analoog proefbaantje. Wat opvalt, na het opvoeren van de elektrische spanning, is het zacht zoemende Roco achtige motorgeluid. De topsnelheid lijkt prima voor een rangeerloc. Analoog kan er langzaam en stottervrij, gereden worden. Zowel vooruit als achteruit, waarbij de verlichting, al naar gelang de rijrichting brandt. Sluitverlichting is er niet bij in deze startsetloc. Alle wielen doen mee in de stroomvoorziening en dat komt, samen met de pendelas, de bedrijfszekerheid op het spoor ten goede.

De Trix DHG 500 heeft geen digitale interface. 

Na de eerste kennismaking is de loc gedigitaliseerd met een Kuhn decoder. De motor is er prima mee te reguleren. De rangeerloc laat goede rijeigenschappen zien. Minder is het gesteld met de trekkracht. Op vlak terrein kunnen een paar licht lopende wagentjes achter de loc, maar bij de minste stijging slipt de enige aandrijfas door.

Een tweede exemplaar van de Trix DHG én een groene versie van Märklin (nummer 7) is aangeschaft voor een kapwissel. 
De Märklin met gewijzigde kap is verkocht.