NS 1207

In 1989-1990 eenmalig uitgebracht.

Een ModelTorque MLF-55 gemonteerd in een Fleischmann NS 1200

Na het op de markt komen van de ModelTorque MLF-55 in het najaar van 2006, is onderzocht of deze motor te plaatsen was in een Fleischmann NS 1215. Dat bleek niet 1-2-3 mogelijk. Kort daarna kon voor een goede prijs een passende Faulhabermotor worden aangeschaft en is de loc daarmee uitgerust. Het (luxe)probleem was daarmee opgelost, zie hiervoor de ombouw van de NS 1215.


Dit keer is de NS 1207 aan de beurt. 
De NS 1207 is een iets gewijzigde variant van de oeroude NS 1215. De kap is van kunststof en staat erom bekend dat de verf gemakkelijk loslaat. Deze loc heeft, net als de NS 1212 uitvoering, een gedeeltelijke bodemplaat. Iets dat je bij de 1215 niet zult aantreffen. De drie 1200's ratelen allemaal overigens over Roco-Line flexrail, vanwege de net wat te hoge flenzen. Een oplossing hiervoor is het afdraaien van de wielen, maar in dit geval voldoet even licht langs de bielskoppen vijlen ook.

Bij de voorbereiding voor het vervangen van de rondmotor van de Fleischmann NS 1207 is opnieuw gekeken naar de mogelijkheden voor inbouw van een ModelTorque.

De 1207 gedemonteerd. De originele motor en de nieuwe.

Passen en meten

Een ModelTorque past niet zonder aanpassingen in het draaistel van een Fleischmann 1200. Het motortje raakt voortijdig het middendraaistelwiel. Nameten van het één en ander, leert dat er in de breedte zo'n 3 millimeter te weinig ruimte is, in de hoogte tussen de 1 en 2 millimeter. Die ruimte is uitsluitend nodig op de plek van het middenwiel. Verder zijn er geen onderdelen die in de weg zitten.

Het draaistelframe biedt de mogelijkheid om de ModelTorque er 'strakker' op te schroeven. De drie bevestigingspunten op dit frame deel steken 1 millimeter uit en kunnen ongestraft weggevijld worden (foto 1 en 2). Er blijft dan voldoende schroefdraad over om de motor straks te kunnen bevestigen.

De resterende millimeters (foto 3) moeten gevonden worden door een deel van de achter-onderzijde van het motorhuis weg te freesen. Bij een andere type van de ModelTorque, de MLF-50, is standaard een deel van de achterzijde weggefreesd. Niet zoveel als in dit geval noodzakelijk zal zijn, maar onmogelijk hoeft deze missie niet te zijn.    

Foto 1
Het verdikte bevestigingspunt.
Hier valt één millimeter te halen.

Foto 2
Na het wegvijlen van de drie bevestigingspunten.

Foto 3
Nog 2 millimeter te gaan.

Freeswerk aan de ModelTorque

Bij de importeur is navraag gedaan hoeveel metaal aan de achterzijde kan worden weg gefreesd. Dat mogen maximaal enkele millimeters zijn, mits dat onder een hoek van 30 tot 45 graden gebeurt.  

 

Het freesen is gewoon een kwestie van doen. Een goed resultaat is niet op voorhand gegarandeerd. Laagje voor laagje wordt metaal weggefreesd en daarbij is het 'gewoon' even afwachten of het goed gaat komen. Met deze actie vervalt natuurlijk de garantie op het motortje.

Om de paar gefreesde laagjes wordt bekeken of de actie zich nog steeds in de goede richting beweegt. Na een flinke hap materiaal weggenomen te hebben, blijkt de boel te passen. De motor is te positioneren en het middendraaistelwiel heeft de noodzakelijke bewegingsruimte.

Er is voldoende metaal weggegfreesd. De achterwand van de motor, wordt op de plek gehouden door vier 'kneepjes'.
Op de middelste foto hierboven zijn die wel zichtbaar. Die moeten intact blijven. Ertussen kan gefreesd worden.

Er is geen gat in de achterzijde van het motorhuis ontstaan en de werking van de motor is onaangetast. Nu de boel past, wordt de E-loc weer in elkaar geschroefd en worden de snoeren gesoldeerd.

Nieuw rijgedrag

Het nieuwe rijgedrag is aangenaam goed. Een minnetje is dat, in het geval de loc met het motordraaistel voorop rijdt, er een wat jankend geluid de kop opsteekt naarmate de snelheid verhoogd wordt. Dit geluid wordt veroorzaakt door het kunststof tandwiel van de ModelTorque. Bij het rijden in de andere richting is er geen vuiltje aan de lucht. Door het originele messing Fleischmann  motortandwiel te gebruiken, verbetert dit aanzienlijk.