Besturing

 

De besturing van de baan vindt plaats via de computer met het besturingsprogramma iTrain. De interface tussen baan en computer is een Intellibox. De baan is voor voeding en besturing opgedeeld in twee delen. Naast de Intellibox met een 70VA trafo wordt het andere deel verzorgd door een Power-3 met ook een trafo van 70VA.

Verder is er een 72VA trafo die de stroomvoorziening verzorgd voor de wisseldecoders, seindecoders, seinen, wisselaandrijvingen en wisselmotoren. Ook de draaischijfmotor wordt op deze stroomkring aangesloten.
Tot slot is er een Märklin 32VA trafo die de stroom verzorgd voor de modelverlichting (huizen en lantaarns) op de baan.

Deze voorzieningen zijn elk als volgt achter een eigen aan-uit schakelaar geplaatst:
- Schakelaar 1: TL-verlichting voor het gehele stationsgebied.
- Schakelaar 2: Gereserveerd voor verlichting van het schaduwstation door leds.
- Schakelaar 3: Trafo voor de Intellibox, trafo voor de Power-3 en de trafo voor de voeding van de elektrieke componenten. 
- Schakelaar 4: Trafo voor de modelverlichting.

Onder de baan lopen een aantal ringleidingen en een netwerkkabel (loconet) voor de bezetmelding.
Wel zo overzichtelijk, op deze wijze georganiseerd.


Het modelleren van de baan in iTrain is niet erg moeilijk. In een periode van ongeveer drie weken, waarbij een paar keer per week in wat vrije uurtjes, in het pakket werd gesleuteld en een paar vragen op het iTrain forum werden gedropt, is een geautomatiseerde treinenloop gerealiseerd.

En dat is heel mooi, ik kan niet anders zeggen, want hoewel er een uitgebreide instructie bij het pakket is, heb ik daar, behalve wanneer ik 'vastliep', weinig gebruik van gemaakt. Ik ervaar het iTrain pakket dan ook als ruim voldoende intuïtief. Dit is een groot verschil met een ander (gratis) besturingsprogramma uit de lage landen.

Kleine hiaten heeft het pakket overigens ook. Wat ik bijvoorbeeld mis is dat het Duitse Wartensein en de Vleugelseinen niet als icoontjes in iTrain beschikbaar zijn. Functioneel is het wel op te lossen door een ander sein met dezelfde functie op het schakelbord te plaatsen, maar liever had ik op dit punt meer uniformiteit tussen baan en baanplan gezien. Er zijn nog wel wat meer puntjes op te noemen, maar goed, het is klein bier dus, waar vast wel aan gewerkt wordt voor toekomstige versies.    

iTrain is niet gratis, maar wel aanvaardbaar geprijsd, met een fraaie interface en vrij gemakkelijk in elkaar te knutselen. 
Een aanrader wat mij betreft.

Maak jouw eigen website met JouwWeb