BR 104 020-3

De E104, bijnaam ‘Knödellok’.

 

De BR 104 is bij mijn weten omstreeks 1979 bij Roco in productie geweest. Het is bij één serie, met bedrijfsnummer 104 020-3, gebleven. De locomotief is in die tijd al uitgerust met een kortkoppelmechanisme en een normschacht.  


Hieronder zijn een aantal plaatjes geplaatst, die zijn geschoten bij het inbouwen van een Faulhaber motor en een decoder.

De oorspronkelijke motor is verwijderd, daarmee waren geen goede rijeigenschappen te behalen. In analoog bedrijf ging het nog, maar digitaal was het om te huilen. Dit gold voor zowel een Kühn T125 decoder als (in iets mindere mate) voor een Lokpilot 3.0.
Bij SB Modellbau is een motorset besteld. Vervolgens is de Kühn decoder aangesloten.

De oude en de nieuwe motor.

 

De motor kan zo in het frame worden geplaatst

 

Een afdekplaatje van styreen

 

De decoder, de gezaagde stukken uit een printplaat en de verbindigen tussen het een en het ander.

Na inbouw laat de loc goede rijeigenschappen zien. Het rijden op snelheid verloopt prima, evenals het stapvoets rijden. Dat gaat schokvrij en met een beschaafd motorgeluid.

Overigens is ook ledverlichting gemonteerd. Een monnikenwerkje. Daar zijn bij de inbouw geen foto's van gemaakt, dat was kennelijk zo intensief dat het gewoon vergeten is. Dus nu, eind 2019, dik 12 jaar na de inbouw, zijn dan maar twee plaatjes geschoten van het eindresultaat. 

Gele ledverlichting, tegenwoordig zou warm-wit gekozen zijn.

Maak jouw eigen website met JouwWeb