BR 152 034-5

Deze machtig grote E-loc is, zoals al het andere rijdende materieel na aanschaf, uitgerust met een decoder. De Märklin motor deed het eigenlijk best goed met de ingesoldeerde decoder, maar maakte wel veel lawaai. Een nogal krassend lawaai. Op enig moment was deze BR 152 dus ook aan de beurt voor een ombouw.


Dit is niet de eerste, maar wel de volgende in de reeks van locomotieven die wordt uitgerust met de "MIBA '71" motor.

 

http://www.miba.de/spezial/spezial/71/86.htm

http://www.lemo-solar.de/

 

De Lemo Solar motor is een klokankermotor en wordt min of meer zoals een ModelTorque geplaatst op de plek van de oorspronkelijke motor. Daarbij blijft gebruik gemaakt worden van alle bestaande tandwielen van de loc.

Het grote verschil (en voordeel) met een ombouwset van SB Modellbau is dan ook dat de ombouw veel eenvoudiger is en toch ook zeer goede rijeigenschappen oplevert. Een ander groot voordeel is dat de kosten van een Lemo Solar motor slechts een 'fooi' zijn in vergelijking met de producten uit Olching.

Het vermogen van 0,5 watt van de Lemo lijkt wat weinig in vergelijking met de SB producten, maar bij deze locomotief blijkt dat geenszins een belemmering te zijn. Bij een (te) grote last zijn doorslippende wielen de bottleneck. Op de genoemde sites is het lagere vermogen evenmin als belemmerend genoemd. 

Deze motor is (in ieder geval bij digitaal gebruik) een uitstekend alternatief gebleken voor de veel duurdere klokanker motorsets. De Lemo Solar is een echte aanrader!

Hieronder is de inbouw in een Trix BR 152 034-5 uiteengezet. 

 

Het chassis met de originele motor, ingesoldeerde NEM652 interface en een decoder.

 

Dáár moet-ie geplaatst worden.

 

 

 

Freeswerk aan het motorhuis is niet nodig. De motor kan er zo ingelijmd worden. Wel een beetje op de tast, want de tandwielen aan de andere zijde zijn afgedekt.

Er is wel vijlwerk aan het frame noodzakelijk om voldoende ruimte te maken voor wat bewegingsvrijheid. 

 

 

 

 

Gezien vanaf de bovenzijde, er is voldoende bewegingsvrijheid voor het draaistel.  

Hieronder met de decoder.

Maak jouw eigen website met JouwWeb