Lok 25

Van '1309' naar 'Lok 25'


De GFN 1309 stamt uit de Fleischmann startset 1040 uit 1966 en is in verschillende etappes opgelapt. Op enig moment is een gloednieuwe kap van de 2e serie, de 'lok 25' op de kop getikt en gemonteerd. De oude kap was op meerdere plekken gebroken en bekrast. Van de bedrukking was ook weinig meer te zien. Er is intensief mee gespeeld, zeg maar.

Na montage bleek de gloednieuwe kap wel enigszins misplaatst op het oude aftandse onderstel. Op MP is toevallig tegen een lok 25 onderstel, in een redelijk goede staat, aangelopen. Bij het optuigen van de stoomloc is het onderstel van de 'nieuwe' loc uitgerust met een ‘ModelTorque' achtige motor. De motor is zwart geverfd om straks zo min mogelijk op te vallen. 

Deze motor is het uiteindelijk niet geworden. Met een Kühn decoder was ie niet goed af te regelen. Vervolgens is een Faulhaber motor geplaatst, type 2607T012SR, gekocht bij Lemo Solar in Duitsland.

Geheel in elkaar gemonteerd, lijkt de Lok 25 als nieuw. Het machinistenhuis is uitgerust met ruitjes en een machinist/stoker. De randen van de voorzijde van de wielen zijn, net als de spaken van de wielen, rood geverfd. Dit geeft een beter beeld, ondanks dat het stoomlocje een eenvoudig fantasie model is.

De koppeling tussen loc en tender is aan de tenderzijde uitgerust met een kortkoppel-mechaniek. De haakkoppeling aan de achterzijde van de tender is laten zitten. Tot slot, de tender heeft nu ook metalen spaakwielen. Dat is fraaier en het spoort ook beter dan kunststof wielen.

De startset loc 'GFN 1309' uit 1966.

Lok 25: Behalve de tender, is dit een andere loc.